Katrins gode man tvingade henne att skicka nakenbilder

I utbyte gav han henne småpengar så att hon kunde köpa mat.
I nya avsnittet av 200 sekunder tittar Robert Aschberg närmare på bristerna i det svenska god man-systemet.

De är utsedda av samhället för att stötta utsatta personer. Men kontrollen av gode män är ofta dålig, och kommunerna saknar resurser för att hålla koll på att de sköter sina uppdrag.
200 sekunder tittar närmare på Katrins fall, som ledde till att den gode mannen blev dömd till fängelse för sexuellt ofredande och grov förskingring.
Katrin, som behöver hjälp med att sköta sin ekonomi, kände på en gång att något inte stämde när mannen, som bland annat varit kyrkopolitiker på orten, blev hennes gode man.

efter 200 sekunders granskning

Snart började han skicka sms med uppmaningar om att hon skulle skicka sexiga bilder. När Katrin bad om några hundralappar till mat eller kläder krävde han att hon skulle skicka bilder på sig själv naken först.
– Jag kände att jag var tvungen att skicka den bilden, han hade ju den här stora makten, han var min god man och hade tillgång till allting, berättar Katrin.
Tack vare att hon till slut berättade för en socialsekreterare larmades kommunen, som upptäckte att den gode mannen även förskringrat tiotusentals kronor från flera personer vars ekonomi han hade satts att sköta. För pengarna hade han bland annat köpt postkodlotter, kattmat, skor och resor till sig och sin fru.
– Det är lite svårt att förklara, säger mannen till 200 sekunder.
– Vi får försöka dra ett streck och gå vidare.

Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder?
Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se