Förut lagades maten på plats i Vaggeryd varje dag.
Nu körs Vanja Karlssons, 82, kylda matlåda istället 70 mil innan den når henne.
Tusentals äldre får idag kall fabriksmat, när kommunerna sparar.
200 sekunder har följt matlådornas väg genom Sverige.

text & research Natalia Kazmierska

Över en miljon kylda portioner mat transporteras årligen kors och tvärs över landet till Sveriges pensionärer. Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har granskat matlådorna, som i de flesta fall har färdats mer än fem mil. För många äldre har maten åkt i minst 40-50 mil till deras hem.

– Tänk dig själv potatis som varit förpackad på det här viset, den är ju inte ätbar. Jag känner mig så lurad, säger Vanja Karlsson.

Hennes vakumförpackade, kylda portion kalkon med sås och potatis kördes först från Sodexos storkök i Märsta norr om Stockholm till Göteborg för omlastning, innan den hamnade i hennes lilla kök i Vaggeryd i Småland.

Tidigare fick hon dagligen besök och leverans av mat som lagats samma dag, lokalt i kommunens eget kök i Vaggeryd.

Men sedan en månad levereras sju kalla Sodexo-matlådor varje måndag.

När 200 sekunder intervjuar socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) säger hon att det finns många argument för de nya matlådorna, bland annat att det är en tillfällig lösning och att det ökar valfriheten.

Men Vaggeryd är bara den senaste kommunen i raden som slopat närproducerad och nylagad mat, för att istället anlita multinationella företags matfabriker.

 

Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder?

Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se