Upplopp rasade –
polisen väntade i
nästan två timmar

Butiker plundrades, bilar brann och en person misshandlades.
Ändå dröjde det över en timme innan polisen ingrep mot upploppet i Rinkeby.
200 sekunders Robert Aschberg frågar sig: hade det tagit lika lång tid om det hänt vid Stureplan?

Den 20 februari tidigare i år skakades Rinkeby centrum i Stockholm av ett våldsamt upplopp som uppmärksammades av medier över hela världen. Bilbränder, vandalisering, plundring, misshandel och personrån höll orten i skräck i flera timmar. Oroade invånare ringde desperat till SOS Alarm – men hjälpen kom inte.

Drygt en kilometer därifrån stod bemannade polisbilar, ambulanser och räddningsjänstens fordon parkerade på rad. Och väntade. De hade order om att inte gå in i Rinkeby, trots att situationen kring torget spårat ur totalt.

Butiksägaren Chaima Hakam var en av dem som såg hur vandaler härjade i minst en och en halv timme utan att någon ingrep. Hon bestämde sig för att hålla vakt utanför sin butik. Mitt framför ögonen på henne blev en man misshandlad.

– Han ligger där i fosterställning, det bara rann blod. Jag fick panik, du måste gå härifrån!

Enligt Chaima Hakam dröjde det ända tills 23:40 innan polisen anlände till Rinkeby.

När 200 sekunder begär ut polisens händelserapport från kvällen så är dock alla klockslag det dygnet sekretessbelagda.

Polisens kommenderingschef Jan Evensson menar att det rörde sig om ungefär en timme när polispatrullerna stod stilla och ”samlade kraft”. Enligt Evensson förstod man först i efterhand att det fanns personer som hade blivit misshandlade i Rinkeby under kvällen.

– Jag är ganska säker på att om man känt till det där och då så hade man agerat annorlunda och sannolikt gått in tidigare, säger han.

200 sekunder frågar sig: hade polisen agerat annorlunda om upploppet ägt rum någon annanstans, till exempel i centrala Stockholm?  

 

Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder?

Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se