Deras uppdrag är att skydda riksdagen och Riksbanken.

Men 200 sekunder visar hur ett av de största bevakningsbolagen beväpnar sina vakter – utan att kontrollera dem innan.

Flera källor berättar om olyckor som skett på grund av slarv och okunnighet.

text & research Natalia Kazmierska

Bevakningsbranschen växer i spåren av terrordåden, och i dag finns fler vakter än poliser på våra gator. Men ett av Sveriges största bevakningsföretag, Avarn, har systematiskt struntat i att kontrollera att deras vakter kan hantera vapen ordentligt. Företaget har hand om skyddet på bland annat bland annat Riksbanken, riksdagen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

200 sekunders granskning visar att många av deras anställda har varit beväpnade med pistol – utan att ha rätt att vara det.

Vi har pratat med ett tiotal källor som bekräftar att Avarn under många år struntat i att utföra årliga så kallade kompetensprov, där bland annat skjutförmåga testas.

Slarv och inkompetens ligger enligt källorna bakom flera vådaskott, där vakter till exempel ”lekt” med vapnet, bland annat på polishuset i Stockholm.

– På ett av ställena jag har arbetat på kom jag dit en morgon och upptäckte ett hål i väggen. Den som hade jobbat natt hade råkat skjuta av ett skott, berättar en av källorna.

Efter att 200 sekunders granskning inleddes har Länsstyrelsen gjort en oanmäld inspektion på Avarn. 48 anställda stängdes då omedelbart av från vapenbärande tjänst.

Håkan Olausson, nu pensionerad, är före detta vapeninstruktör på företaget och berättar hur han ibland pressades av chefer att godkänna personer som inte klarat skjutproven, men vägrade.

– När jag hör nu att det blivit ännu värre sen jag slutade blir jag riktigt rädd, säger Håkan Olausson.

 

 

Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder?
Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se